RODZINA Co o zielonej żywności znajdziemy w badaniach i publikacjach?

RODZINA
Co o zielonej żywności znajdziemy w badaniach i publikacjach?

Korzystny wpływ Jęczmienia i Chlorelli na zdrowie wynika z synergicznego i addytywnego działania dziesiątek występujących w nich fitosubstancji. W porównaniu z tym spożycie izolowanych fitosubstancji przynosi zasadniczo mniejszy efekt. (1)

Jęczmień i Chlorella są stosowane w profilaktyce i leczeniu poważnych chorób cywilizacyjnych, jakimi są choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby nowotworowe, cukrzyca i choroby neurodegeneracyjne. (1) (2) (3)

Jęczmień i Chlorella mają udokumentowane działanie chelatujące – zapewniają zwiększone odprowadzanie metali ciężkich, niebezpiecznych substancji chemicznych i substancji radioaktywnych z organizmu. Zmniejszają ich wchłanianie, przyspieszają eliminację w wątrobie i osłabiają ich toksyczne oddziaływanie na komórki. (1) (3)

Chlorella jest znaczącym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w korzystnej dla zdrowia proporcji. (4)

Jęczmień i Chlorella mają wysoką zawartość związków fenolowych i innych substancji biologicznie czynnych o dowiedzionych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających, antyalergicznych i antyagregacyjnych. (1) (2) (3) (4)

W odróżnieniu od większości zielonych produktów na rynku Jęczmień i Chlorella Green Ways zawierają znaczącą ilość witaminy K2, której niedobór występuje we współczesnej populacji, dużą ilość nieulegającego degradacji chlorofilu i substancji o zachowanej aktywności przeciwutleniającej. Każda seria jest bezglutenowa oraz kontrolowana i poddawana analizom w akredytowanych laboratoriach, zdecydowanie ponad ramy obowiązków, nałożonych na producentów w odpowiednich ustawach.(5)

(1) Biologické účinky Chlorella pyrenoidosa a mladého jačmeňa s možným využitím v prevencii civilizačných ochorení, Kubatka P. et al., 2018.
(2) Prehľad klinických a predklinických štúdií o účinkoch Chlorelly pyrenoidosa a listov mladého jačmeňa na organizmus, Kubatka P. et al., 2015.
(3) Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings, Zeng Y. et al., 2018.
(4) Chlorella and Spirulina Microalgae as Sources of Functional Foods, Andrade L. M. et al., 2018.
(5) Publikacja Standardy Jakości Green Ways, na podstawie analiz Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Republice Czeskiej i innych laboratoriów.

Udostępnij: