Chlorella – alga słodkowodna, chlorella pyrenoidosa sorokiniana
Chlorella pyrenoidosa to jedna z najbardziej wartościowych alg z gromady zielenic. Znane są także algi takie jak chlorella vulgaris, kesleri itp., jednak najbogatsza pod względem odżywczym jest jednak Chlorella Pyrenoidosa Sorokiniana. Dzięki wysokiej zawartości wartościowych substancji odżywczych chlorella może być uważana za pełnowartościowy artykuł spożywczy i zaliczana jest do Superfoods!
Codzienne spożywanie chlorelli pozwoli oczyścić nasz organizm z trucizn jakie dostarczamy w dzisiejszych czasach naszemu ciału zarówno w jedzeniu jak też z kosmetyków i chemii. Skumulowane toksyczne substancje powodują rożnego rodzaju zatrucia organizmu, powodują alergie, problemy skórne, wpadanie włosów a także depresje, choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca astma a w ciężkich sytuacjach nasz organizm broniąc się przed toksynami wytwarza torbiele i zmiany rakowe.
Wśród wszystkich roślin na Ziemi Chlorella jest najbogatszym źródłem chlorofilu, który oczyszcza i odtruwa nasz organizm. Chlorofil pomaga usunąć z organizmu metale ciężkie, które nazbierały się m.in. z powodu spożywania ich wraz z jedzeniem a także takich jak kadm z papierosów, rtęć i pallad z plomb dentystycznych czy ołów ze środowiska. Jednocześnie odkaża i wydala z organizmu wszystkie toksyny m.in. takie jak pestycydy i herbicydy. Chlorofil zawarty w Chlorelli przyspiesza gojenie ran i chroni przed stanami zapalnymi oraz dotlenienia organizm.
Chlorella buduje także krew a podstawowa cząsteczka chlorofilu ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny, dzięki czemu jest doskonała w leczeniu anemii. Regularne spożywanie żywności bogatej w chlorofil niszczy wiele żyjących w naszym wnętrzu, takich jak chorobotwórcze bakterie, grzyby, komórki rakowe i inne patogeny.
Chlorella jest kompletnym źródłem białka zawiera aminokwasy. Wspiera wytwarzanie melatoniny poprzez obfitość tryptofanu,z którego wytwarza się także serotonina -hormon radości i szczęścia. Jej wielką zaletą jest zdolność do podwyższania we krwi poziomu albuminy, białka, które pełni strategiczną rolę w metabolizmie komórek.
W Chlorelli pyrenoisdosa zawarte są wszystkie witaminy grupy B, witaminę A , H, D, E i witaminę K – w tym K2MK7 oraz witaminę C, której jest 17 razy więcej niż w pomarańczy. Koncentracja minerałów w chlorelli jest wyższa niż u innych roślin lądowych są to fosfor, potas, magnez i wapń którego jest 11 razy więcej niż w krowim mleku. Zawiera również pierwiastki: żelazo -20 razy więcej niż szpinak, mangan, cynk, molibden,selen, miedź i kobalt (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu – prowitaminy A, która usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi rak płuc.
Chlorella jest bogata w dużą ilość witaminy B12, której jest więcej w chlorelli niż w wołowej wątrobie. Niedobór tej witaminy może prowadzić do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawności intelektualnej. Chlorella jest świetnym składnikiem w diecie wegańskiej i wegetariańskiej a także sprawdza się u osób z niedokrwistością.
Zawiera także dużo błonnika, kwasu foliowego oraz naturalny antybiotyk o nazwie chlorellin, działający tylko na organizmy patogenne, nie uszkadzając przy tym mikroflory trawiennej. Błonnik zawarty w chlorelli jest trójwarstwowy i dlatego ma wyjątkową zdolność do stopniowego wiązania szkodliwych, toksycznych odpadów i następnie usuwania ich z ciała. Organizm pozbywa się w ten sposób balastu, a tym samym krew zostaje lepiej dotleniona.
Chlorella to także odmładzające właściwości a to dzięki substancji zwanej CGF, czyli naturalny czynnik wzrostu chlorelli powstający w procesie fotosyntezy. Składnik ten odżywia komórki. CGF przyspiesza 4-krotnie wzrost mikroflory jelitowej, która rozkłada i trawi pokarm, bez mikroflory nie strawimy pożytecznych substancji. Chlorella oczyszcza układ trawienny, zwłaszcza jelito grube, a także usuwa z organizmu toksyny chemikalia (rozpuszczalniki, barwniki i konserwanty wchodzące w skład wielu produktów kosmetycznych, czyszczących, lakierów czy farb) a nawet z toksyn zawarte w alkoholu.
W badaniach naukowych wykazano również, że spożywanie wysokiej jakości chlorelli wzmacnia system immunologiczny i trawienie, obniża poziom cholesterolu, poprawia funkcjonowanie jelit i wydzielanie jelitowe, odtruwa organizm, przyspiesza powrót do zdrowia, wspomaga w zapobieganiu przed zdegenerowanymi chorobami, a z powodu swojej zawartości składników odżywczych, przyczynia się do sukcesu wielu programów utraty wagi.
CHLORELLA PYRENOIDOSA
zwana także CHLORELLA Sorokiniana
Alga ta jest wyhodowana w sztucznych zbiornikach na powietrzu a nie w szklarni, dzięki czemu ma dostęp do światła tak ważnego dla chlorelli. Chlorella jest badana na każdym z 10 etapów jej produkcji. Jakość tej chlorelli jest dzięki temu najwyższa!
Algi zbierane są w momencie gdy nie są jeszcze w dużej ilości w zbiorniku. Zbyt wiele rozmnożonych alg powoduję spadek ich jakości ze względu na zmianę struktury chlorofilu i przestaje mieć on swoje korzystne działanie.
Do produkcji sproszkowanej chlorelli jest stosowana metoda suszenia rozpyłowego STEAM, która gwarantuje minimalne uszkadzanie zawartości komórek i wysoki poziom wchłaniania substancji odżywczych. Posiada rozbite ścianki komórkowe dzięki czemu jest całkowicie strawna i ma zachowane wszystkie swoje właściwości. Chlorella zostaje sprasowana w formę małej drażetki bez zastosowania jakichkolwiek substancji konserwujących czy też wypełniaczy typu celulozy, maltodekstryny lub skrobi, które zwiększają wagę produktu – nie zwiększa się zawartość chlorelli .
Chlorella pyrenoidosa sorokiniana to najlepsza forma oczyszczania dla naszego organizmu. Dzięki sprasowaniu chlorelli w drażetkach staje się ona wygodną i praktyczną formą dla każdego!
Sugerowane spożycie dzienne dla przeciętnego, dorosłego i zdrowego człowieka to 5 gr – 20 sztuk drażetek dziennie.. Dawkowanie najlepiej jednak rozpocząć od mniejszych porcji a docelową porcję należy skonsultować indywidualnie ze swoim Doradcą.
- Nie zawiera glutenu
- Produkt vegan
- Bez GMO
- Produkt EKOLOGICZNY BIO!