Sok z młodej trawy jęczmiennej
Sok z młodej trawy jęczmiennej to nic innego jak sok wyciśnięty z kilkudniowej trawy jęczmiennej. Trawa jęczmienna jest ścinana w momencie kiedy osiągnęła wysokość 20-30 cm i gdy nie wytworzyła jeszcze tzw. „kolanka” dlatego też nie zawiera glutenu.
Wytłoczony sok jest poddany suszeniu w niskiej temperaturze, dzięki czemu zostaje odparowana woda i otrzymujemy czysty ekstrakt z soku, który po ponownym połączeniu z wodą staje się sokiem gotowym do wypicia.
Dzięki przetworzeniu soku w tak delikatny sposób otrzymujemy całkowicie czysty i niepasteryzowany ekstrakt z całym zakresem żywych enzymów. Nie zawiera także błonnika, gdyż jest to wysuszony SOK a nie wysuszone i sproszkowane źdźbła trawy.
Ekstrakt z młodego jęczmienia zawiera ponad 20 enzymów i wciąż odkrywane są kolejne. Dla porównania, mięso zawiera tylko 1 enzym. Sok z młodej trawy jęczmiennej to kilka talerzy warzyw i owoców zawarty zaledwie w jednej łyżeczce ekstraktu.
Sok ten zawiera 25 razy więcej potasu niż pszenica, 37 razy więcej wapnia, ponad 2 razy więcej magnezu i 5 razy więcej żelaza. W soku znajdziemy połowę mniej fosforu ale pierwiastek ten znajduje się w większości naszych pokarmów. Zawiera także znaczną ilość manganu i cynku.
Napój, który przyrządzimy z ekstraktu przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Jest on 2 razy skuteczniejszym niż szpinak, który uznany jest jako najbardziej całościowy produkt zasadotwórczy.
Sok z młody jęczmień zawiera witaminy, które aktywują enzymy pomagające w zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym. Zawiera wysoką zawartość witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 , betakarotenu,, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i choliny – jest to pochodna witaminy B.
Dzięki zawartości tak dużej ilości działających wzajemnie mikroelementów, witamin i enzymów, sok wspomaga nasze ciało do samoregeneracji i zdrowienia. Bez enzymów dochodzi do zaburzenia wielu ważnych funkcji życiowych takich jak trawienie, oddychanie, poruszanie się, pogarsza się również znacznie praca mózgu.
Codzienne spożywanie soku z młodego jęczmienia pozwala dostarczyć organizmowi cennych enzymów i aminokwasów takich jak leucyna, lizyna, fenyloalanina, kwas asparaginowy i glutaminowy. Pijąc sok zupełnie naturalnie odkwaszamy organizm.
Właściwości soku z młodej trawy jęczmiennej poparte są badaniami naukowymi. Dzięki włączeniu soku do codziennego jadłospisu oczyszczamy jelita, obniża się poziom cholesterolu, leczymy alergie, zapobiegamy zaparciom, leczymy trądzik, wypryski, a nawet łuszczycę, wolniej starzeją się komórki, poprawia się samopoczucie, serce staje się mocniejsze, poprawia się koncentracja, organizm oczyszcza się z toksyn a przede wszystkim wzmacnia się odporność i dodaje niesamowitej energii!
Polecany jęczmień – jako sok z młodej trawy jęczmiennej jest wyhodowany na terenie gdzie gleba jest bogata w składniki mineralne. Stosuje się skrupulatnie dobrane zdrowe ziarno, które jest niemodyfikowane genetycznie co umożliwia uprawę bez środków ochrony roślin takich jak herbicydy czy pestycydy.
Jęczmień rośnie w terenie gdzie nie ma przemysłu ani kwaśnych deszczy, gleba nie jest skażona. Na polach stosowany jest płodozmian co poprawia jakość gleby. Młody jęczmień jest ścinany rano przy niskich temperaturach a od ścięcia do sproszkowania mija maksymalnie 45 minut.
Sproszkowanie wytłoczonego wcześniej soku odbywa się poprzez 2-minutowe suszenie w niskiej temperaturze 31 C.
Otrzymany w taki sposób sproszkowany ekstrakt z soku z młodej trawy jęczmiennej jest niesamowicie praktyczny, gdyż jest łatwy w przechowaniu i szybki w przyrządzeniu.
Stworzony proszek jako ekstrakt z soku młodej trawy jęczmiennej nie posiada żadnych wypełniaczy. Nie jest stabilizowany ani konserwowany, co mogłoby zmniejszyć 10-krotnie aktywność antyoksydacyjną i zniszczyć tak zawarte w nim enzymy.
Sok z młodej trawy jęczmiennej
- odkwasza organizm
- przywraca równowagę kwasowo-zasadową
- dotlenia, uzupełnia braki witamin i mikroelementów
- dodaje energii
- jest silnym antyoksydantem
- odkwasza organizm
Sugerowane spożycie dzienne dla dorosłej osoby to porcja 1- 2 razy dziennie (1 porcja = 5 g), przy obciążeniu można zwiększyć. Porcję pijemy rozmieszaną w chłodnej, niegazowanej wodzie. Można dodać do koktajli lub wypić z sokiem. Odpowiednie porcjowanie należy jednak skonsultować ze swoim Doradcą.
- Nie zawiera glutenu
- Produkt vegan
- Bez GMO
- Produkt EKOLOGICZNY BIO!